Cookies

Што се колачиња (cookies)?

Колачиња се мали текстуални датотеки што се поставуваат на Вашиот компјутер или електронски уред (како смартфон или таблет) кога ќе посетите одредена веб страна.

Тие се од особено значење за успешно функционирање на нашата веб страна, овозможувајќи Ви да вршите онлајн купување на нашите производи. Исто така, тие ги прилагодуваат производите и услугите што ги нудиме и рекламираме кон потребите на нашите клиенти, и на нашата веб страна и на други пребарувачи. Информациите што се добиваат со нивна помош немаат за цел и не можат да Ве идентификуваат како посетител.

Која е нивната функција?

Колачињата имаат многу функции: Ви овозможуваат лесно и брзо пребарување на веб страните, ги зачувуваат Вашите пребарувања или она што Ви се допаѓа, подобрувајќи го во целост Вашето искуство со одредена веб страна.

Доколку нашата веб страна не користи колачиња, при секое отварање на истата Ќе Ве третира како нов посетител: на пример, откако детално ќе се пријавите и ќе преминете на наредната страница, истата нема да Ве препознае и ќе побар

Што друго овозможуваат колачињата?

- ја зачувуваат содржината во Вашата кошничка за купување дури и при одјава од Вашиот профил

- детално ги зачувуваат информациите од Вашата најава, овозможувајќи Ви увид во Вашите претходни нарачки и Вашиот профил

-ги зачувуваат областите од нашата веб страна што сте ги посетиле и колку сте се задржале на истите, како и кои производи сте ги проверувале или купиле. Овие информации ни помагаат да ја подобриме нашата веб страна, правејќи ја полесна за употреба, а со тоа и подобрувајќи ги услугите кои ги нудиме. Исто така, колачињата ни помагаат да Ви препорачаме производи кои одговараат на Вашите пребарувања или понуди од нашата веб страна.

Дали колачињата се безбедни?

Да, колачињата се 100% безбедни. Не го нарушуваат Вашиот уред, не содржат информации што можат да бидат искористени од страна на други лица за да Ве идентификуваат и не содржат никакви доверливи информации како што се вашата електронска адреса или Вашите податоци за плаќање.

Кои видови на колачиња ги користи impexron.mk?

На нашата веб страна користиме повеќе видови на колачиња, поделени во неколку категории:

1. Неопходни колачиња

Некои колачиња се неопходни бидејќи Ви овозможуваат лесно да пребарувате низ веб страните или пак да користите одредени алатки, како што се на пример меморирање на производите во Вашата кошничка за купување или препознавање на Вашиот профил при најава.

2. Перформанс - колачиња

Овие колачиња собираат информации за тоа како ја користите нашата веб страна, односно кои страни ги отварате и дали наидувате на проблеми. Информациите не содржат лични податоци, иако може да ја препознаат IP адресата на уредот којшто се користи при посета на страната. Сите информации се користат да ни укажат како нашите посетители ја користат нашата веб страна, што е она што ги интересира и што го бараат, притоа пресметувајќи колкава е ефикасноста на истата за да можеме да ја подобриме содржината на она што го нудиме. Овие колачиња го подобруваат перформансот на веб страната, овозможувајќи им на нашите клиенти полесна и поефикасна употреба.

3. Функционални колачиња

Овие колачиња служат за да меморираат некои претходно утврдени поставувања како што е јазикот на веб страната, параметри за маркетинг итн. и ни овозможуваат да Ви ги понудиме услугите што сте ги побарале.

4. Колачиња за таргетирање и маркетинг

Овие колачиња служат за да откријат кои производи или услуги можат Ви се понудат врз основа на Вашите пребарувања на нашата веб страна.

5. Колачиња од трето лице

Некои колачиња што се присутни на нашата страна се поставени од страна на трето лице со коешто соработуваме. На пример, користиме надворешни аналитички услуги од страна на специјализирано трето лице и истото може да постави колачиња за да ја увиди својата ефикасност во услугата што ни ја нуди. Исто така, понекогаш прикачуваме видео или други видови на содржини од веб страни како YouTube, и истите поставуваат свои сопствени колачиња.